Cercar
Últimos temas
» UNES REFLEXIONS PER COMPARTIR...por jona Dj Jun 19, 2014 10:45 am
» NOTA DE PREMSA
por Admin Dc Abr 16, 2014 1:18 pm
» BASES del "1er Premi Rossend Arus"
por Admin Ds Abr 12, 2014 2:54 pm
» Comunicat del G.•.O.•.C.•. referent a la proclama d'adhesió de la G.•.L.•.E.•. a la Monarquia Espanyola
por Admin Dc Mar 26, 2014 3:28 pm
» CATALANS EN LA MAÇONERIA
por Admin Dg Mar 09, 2014 1:41 am
» COMUNICAT DEL GOC SOBRE LES DECLARACIONS DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL ESPAÑOLA
por Admin Dt Des 17, 2013 1:28 pm
» Risto m'ha parlat!
por guerome Dl Nov 11, 2013 12:16 pm
» El G.O.C. rep el Premi Nacional PRESIDENT LLUÍS COMPANYS
por turandot Ds Nov 09, 2013 9:52 pm
» NO N'HI HA PROU.
por Admin Ds Jul 27, 2013 7:05 pm
La Maçoneria i el futur
Pàgina 1 de 1
La Maçoneria i el futur
Acabada la 2ª Guerra mundial, les societats a on la Maçoneria ha tingut una implantació tradicional (Europa occidental, Amèrica del Nord i Canadà, Austràlia i Nova Zelanda), entra en un període d'avanços socials i tecnològics, enormes i mai vistos abans, sens dubte promoguts per molts factors, i a on la Maçoneria està en el grup dels més importants. Aquest èxit, paradoxalment sembla haver paralitzat a la Maçoneria, haver-la deixat sense objectius... sembla en definitiva, haver-la fet quasi "morir d'éxit" .-).
El lliure pensament, els valors republicans, l'ensenyament públic, les reivindicacions obreres, la incorporació de la dona a la societat i les relacions amb l'església, entre altres grans temes, han experimentat un salt qualitatiu i en positiu extraordinari, totalment impensable a principis del segle XVIII.
Té futur la Maçoneria? Si es vol continuar impulsant la lluita contra el analfabetisme i per l'escola pública, el lliurepensament, contra l'absolutisme, la separació església-estat, la alliberació de la dona, els drets bàsics dels treballadors... la resposta és que ho tenim "pelut", si més no, en la zona del món a on la Maçoneria ha tingut una presència més important. Normalment, les constitucions d'aquestos països, ja s'encarreguen de garantir (si més no, formalment) tots aquests drets.
Doncs, què podem fer? Una vegada més, hi ha que insistir que la opinió exposada sobre el tema, és personal i completament subjectiva i que per tan, no representa a ningú més que a mi com maçó, situat en un entorn geogràfic "provincià" i per tant lluny dels centres intel·lectuals, polítics i socials. La resposta que em faig a mi mateix a la pregunta és: "el de sempre"...i el que sempre han fet els vells maçons ha estat treballar. Treballar dintre de la llotja per cercar la llum, i sobre tot, treballar fora en la societat, ajudant a fer bons ciments per aixecar sòlides parets que permetin una bona coberta. Per això veig (simplificant) tres grups d'activitats,entre les que puc escollir:
1.-Mirar si les "velles idees" exposades s'han assolit completament, o si penso que encara hi han dificultats per pensar i parlar d'alguns temes, o que els valors democràtics del republicanisme encara no són plenament vigents, o si l'ensenyament public és de qualitat i laic, o si els drets dels treballadors estan sempre garantits per tots els que treballen, independent de la seva nacionalitat, o si la participació de la dona es fa amb igualtat de sous i d'accés als càrrecs de responsabilitat política, administrativa o empresarial, i si són semblants als dels homes, o si totes les religions tenen garantides les possibilitats d'adoctrinar a tots els ciutadans que ho demanin, perquè esperen trobar en cada una d'elles un camí espiritual, i si està garantit que cap d'elles puguin imposar les seves doctrines, sobre qui no siguin el seus membres, o si com català, penso que el meu país té reconeguts degudament la seva cultura, llegua i història.
Si tot això ho trobo ja fet, o no m'agrada el treball que deuria de fer, tinc altres llocs a on mirar de cercar feina.
2.-Hi han molts països al món a on tots els objectius aconseguit pel primer món, estan lluny de poder-los gaudir. En aquest camp hi ha una línia de treball típica dels maçons, que ha estat la de recolzar moviments socials que ja són endegats. Hi han moltes ONGs, organitzacions civils i plataformes, que estan treballant en els camps més diversos i que necessiten tota mena d'ajuda, des de la personal a la econòmica. Un punt i a part, mereix la possibilitat d'ajuda a les llotges autòctones que estan treballant en aquests països i que a poc que es rumii, es veurà clarament el tipus d'ajuda que poden necessitar.
Si encara no acabo de decidir-me en què dedicar els meus esforços, queden més alternatives.
3.-És tracte de que aquesta opulenta i avançada societat que hem creat, ha fet desaparèixer o disminuir els vells problemes, però també a creat de nous, i que com maçó no puc ignorar. Per posar una mica d'ordre, he fet una divisió:
-Problemes que afecten a les persones: allunyament dels valors espirituals i ètics, un consumisme desordant, i un individualisme identificat amb l'egoisme: "tot ho té de fer el govern... o qui sigui, menys jo".
-Problemes de tipus social: Ara l'opi del poble és la mala publicitat, bàsicament consistent en crear noves necessitats i nous pors (que per deficinicó, són innecesàries), i que mitjançant els potents mitjans de comunicació ha promogut un societat que la mou al consumisme desproporcionat i irracional; enganyant moltes vegades de manera clara, però igual que l'opi, l'usuari no es capaç de renunciar-hi, denunciar-la i plantar-li cara. Les organitzacions de defensa del consumidor treballen, no sempre amb èxit, per mirar de resoldre alguns d'aquests problemes.
Desinterès en la cosa pública en general. Si la majoria de la societat renuncia a defensar els seus interessos, ho farà una minoria, amb interessos propers a l'acomiadament lliure, a la pena de mort, a la jornada laboral de 60 hores setmanals, i ensenyament, sanitat, pensions i mitjans de comunicació, privats. Hi ha que vetllar per no perdre els drets socials aconseguits amb tants sacrificis.
Moviments migratoris excepcionals que creen problemes d'integració i convivència en els països receptors.
Una contaminació que està produint uns canvis mediambientals que ja comencen a ser irreversibles.
Tal com s'ha apuntat bans, hi han moltes ONGs, associacions cíviques i plataformes socials, que són els actuals moviments progressistes, als que la Maçoneria ha recolzat moltes vegades en el passat, i que ara poden jugar el mateix paper, podent col·laborant amb elles a nivell personal o de llotja.
RESUM
Continuar fent el de sempre, però adaptat-se als temps actuals, bàsicament el maçó té d'actuar en dos camps:
-En el camp intern: treballar per rebre la llum, i ajudar a que la rebin els altres germans.
-En el camp extern: Veient ja clarament les coses pel treball fet a la llotja, posar el nostre treball personal, amb, i per la societat; i això en dos àmbits:
-Àmbit general; recolzant moviments socials existents ONGs, Associacions civils, Plataformes de tot tipus, que complementin el que no fan els governs, i a grups que empenyin als governs a actuar en la línia d'aixecar parets, i posar cobertes al temple. En aquest apartat vindrien a parar les accions anomenades en els punts 1,2,3, vists més a dalt.
-Àmbit de país; Defensar la història, llengua i costums de la terra, i treballar per la integració a casa dels nouvinguts (això pot reforçar la identitat, en lloc de perdre-la), participant en totes les activitats que ajudin a la integració de la gent d'afora.
-Treballar amb les plataformes ciutadanes, en el cas nostre, tipus "Comissió per la Dignitat", o les diferents plataformes cíviques i culturals que de una forma o una altra, defensen la terra, i que moltes d'elles, van participar en la gran manifestació de "Plataforma pel dret de decidir".
-Dintre d'aquest "àmbit de país", apareix com un capítol a part, el tema de la "Xarxa de les xarxes" (Internet). Aquest nou i potent mitjà de comunicació, ja fa temps que està agafant una importància cabdal, a l'extrem que en pocs anys més, el que no estigui en Internet es podrà dir que no existeix. Una presència important de Catalunya i del català en aquest mitjà, representa no solament informar i mantenir el que fins ara s'ha aconseguit, sinó potenciar-ho de manera notable al món, sense tenir que demanar el vist i plau de cap instància superior, que històricament s'ha demostrat no massa eficaç en la defensa dels nostres interessos com país. A aquesta importantísima avantatja, hi ha que afegir-li, la que representa el no tenir que fer cap mena d'inversió (o molt petita en alguns casos)... tan sols fa falta voluntat, organització i treball; i d'això s'ha demostrat històricament, que en tenim.
No és l'objectiu d'aquest treball, entrar a fons en detalls sobre cada una de les moltes accions possibles, però a mena de proposta inicial de tasques a fer, es podrien anomenar: Col·laboració en el Projecte Núremberg de digitalització de llibres en català, incrementar i completar les entrades a Viquipèdia i Wiquipèdia (català, castellà, i anglès), traducció de programes informàtics al català (Softcatalà), mantenir i crear opinió favorable sobre Catalunya, mitjançant la participació en fòrums, localitzant punts d'atac a la nostra història, llengua i cultura, i donar respostes aclaridores, crear fòrums en català, o recolzar amb la nostra participació als que estiguin creats (el primer, sobre Maçoneria), que .cat, sigui una de les opcions oferta per la major part de les empreses professionals de venda de dominis, servidors i allotjament.
És clar que per fer totes aquestes taques no fa falta ser maçó, pero un maçó fa maçoneria fent aquestes tasques, i pot ajudar amb la seva perspectiva a llarg termini, a unir el que és dispers, i que projectes diferents, es complementin, creant una coherencia que acabin com un projecte comú.
Feina hi ha, el que manca és mà d'obra... :-)
El lliure pensament, els valors republicans, l'ensenyament públic, les reivindicacions obreres, la incorporació de la dona a la societat i les relacions amb l'església, entre altres grans temes, han experimentat un salt qualitatiu i en positiu extraordinari, totalment impensable a principis del segle XVIII.
Té futur la Maçoneria? Si es vol continuar impulsant la lluita contra el analfabetisme i per l'escola pública, el lliurepensament, contra l'absolutisme, la separació església-estat, la alliberació de la dona, els drets bàsics dels treballadors... la resposta és que ho tenim "pelut", si més no, en la zona del món a on la Maçoneria ha tingut una presència més important. Normalment, les constitucions d'aquestos països, ja s'encarreguen de garantir (si més no, formalment) tots aquests drets.
Doncs, què podem fer? Una vegada més, hi ha que insistir que la opinió exposada sobre el tema, és personal i completament subjectiva i que per tan, no representa a ningú més que a mi com maçó, situat en un entorn geogràfic "provincià" i per tant lluny dels centres intel·lectuals, polítics i socials. La resposta que em faig a mi mateix a la pregunta és: "el de sempre"...i el que sempre han fet els vells maçons ha estat treballar. Treballar dintre de la llotja per cercar la llum, i sobre tot, treballar fora en la societat, ajudant a fer bons ciments per aixecar sòlides parets que permetin una bona coberta. Per això veig (simplificant) tres grups d'activitats,entre les que puc escollir:
1.-Mirar si les "velles idees" exposades s'han assolit completament, o si penso que encara hi han dificultats per pensar i parlar d'alguns temes, o que els valors democràtics del republicanisme encara no són plenament vigents, o si l'ensenyament public és de qualitat i laic, o si els drets dels treballadors estan sempre garantits per tots els que treballen, independent de la seva nacionalitat, o si la participació de la dona es fa amb igualtat de sous i d'accés als càrrecs de responsabilitat política, administrativa o empresarial, i si són semblants als dels homes, o si totes les religions tenen garantides les possibilitats d'adoctrinar a tots els ciutadans que ho demanin, perquè esperen trobar en cada una d'elles un camí espiritual, i si està garantit que cap d'elles puguin imposar les seves doctrines, sobre qui no siguin el seus membres, o si com català, penso que el meu país té reconeguts degudament la seva cultura, llegua i història.
Si tot això ho trobo ja fet, o no m'agrada el treball que deuria de fer, tinc altres llocs a on mirar de cercar feina.
2.-Hi han molts països al món a on tots els objectius aconseguit pel primer món, estan lluny de poder-los gaudir. En aquest camp hi ha una línia de treball típica dels maçons, que ha estat la de recolzar moviments socials que ja són endegats. Hi han moltes ONGs, organitzacions civils i plataformes, que estan treballant en els camps més diversos i que necessiten tota mena d'ajuda, des de la personal a la econòmica. Un punt i a part, mereix la possibilitat d'ajuda a les llotges autòctones que estan treballant en aquests països i que a poc que es rumii, es veurà clarament el tipus d'ajuda que poden necessitar.
Si encara no acabo de decidir-me en què dedicar els meus esforços, queden més alternatives.
3.-És tracte de que aquesta opulenta i avançada societat que hem creat, ha fet desaparèixer o disminuir els vells problemes, però també a creat de nous, i que com maçó no puc ignorar. Per posar una mica d'ordre, he fet una divisió:
-Problemes que afecten a les persones: allunyament dels valors espirituals i ètics, un consumisme desordant, i un individualisme identificat amb l'egoisme: "tot ho té de fer el govern... o qui sigui, menys jo".
-Problemes de tipus social: Ara l'opi del poble és la mala publicitat, bàsicament consistent en crear noves necessitats i nous pors (que per deficinicó, són innecesàries), i que mitjançant els potents mitjans de comunicació ha promogut un societat que la mou al consumisme desproporcionat i irracional; enganyant moltes vegades de manera clara, però igual que l'opi, l'usuari no es capaç de renunciar-hi, denunciar-la i plantar-li cara. Les organitzacions de defensa del consumidor treballen, no sempre amb èxit, per mirar de resoldre alguns d'aquests problemes.
Desinterès en la cosa pública en general. Si la majoria de la societat renuncia a defensar els seus interessos, ho farà una minoria, amb interessos propers a l'acomiadament lliure, a la pena de mort, a la jornada laboral de 60 hores setmanals, i ensenyament, sanitat, pensions i mitjans de comunicació, privats. Hi ha que vetllar per no perdre els drets socials aconseguits amb tants sacrificis.
Moviments migratoris excepcionals que creen problemes d'integració i convivència en els països receptors.
Una contaminació que està produint uns canvis mediambientals que ja comencen a ser irreversibles.
Tal com s'ha apuntat bans, hi han moltes ONGs, associacions cíviques i plataformes socials, que són els actuals moviments progressistes, als que la Maçoneria ha recolzat moltes vegades en el passat, i que ara poden jugar el mateix paper, podent col·laborant amb elles a nivell personal o de llotja.
RESUM
Continuar fent el de sempre, però adaptat-se als temps actuals, bàsicament el maçó té d'actuar en dos camps:
-En el camp intern: treballar per rebre la llum, i ajudar a que la rebin els altres germans.
-En el camp extern: Veient ja clarament les coses pel treball fet a la llotja, posar el nostre treball personal, amb, i per la societat; i això en dos àmbits:
-Àmbit general; recolzant moviments socials existents ONGs, Associacions civils, Plataformes de tot tipus, que complementin el que no fan els governs, i a grups que empenyin als governs a actuar en la línia d'aixecar parets, i posar cobertes al temple. En aquest apartat vindrien a parar les accions anomenades en els punts 1,2,3, vists més a dalt.
-Àmbit de país; Defensar la història, llengua i costums de la terra, i treballar per la integració a casa dels nouvinguts (això pot reforçar la identitat, en lloc de perdre-la), participant en totes les activitats que ajudin a la integració de la gent d'afora.
-Treballar amb les plataformes ciutadanes, en el cas nostre, tipus "Comissió per la Dignitat", o les diferents plataformes cíviques i culturals que de una forma o una altra, defensen la terra, i que moltes d'elles, van participar en la gran manifestació de "Plataforma pel dret de decidir".
-Dintre d'aquest "àmbit de país", apareix com un capítol a part, el tema de la "Xarxa de les xarxes" (Internet). Aquest nou i potent mitjà de comunicació, ja fa temps que està agafant una importància cabdal, a l'extrem que en pocs anys més, el que no estigui en Internet es podrà dir que no existeix. Una presència important de Catalunya i del català en aquest mitjà, representa no solament informar i mantenir el que fins ara s'ha aconseguit, sinó potenciar-ho de manera notable al món, sense tenir que demanar el vist i plau de cap instància superior, que històricament s'ha demostrat no massa eficaç en la defensa dels nostres interessos com país. A aquesta importantísima avantatja, hi ha que afegir-li, la que representa el no tenir que fer cap mena d'inversió (o molt petita en alguns casos)... tan sols fa falta voluntat, organització i treball; i d'això s'ha demostrat històricament, que en tenim.
No és l'objectiu d'aquest treball, entrar a fons en detalls sobre cada una de les moltes accions possibles, però a mena de proposta inicial de tasques a fer, es podrien anomenar: Col·laboració en el Projecte Núremberg de digitalització de llibres en català, incrementar i completar les entrades a Viquipèdia i Wiquipèdia (català, castellà, i anglès), traducció de programes informàtics al català (Softcatalà), mantenir i crear opinió favorable sobre Catalunya, mitjançant la participació en fòrums, localitzant punts d'atac a la nostra història, llengua i cultura, i donar respostes aclaridores, crear fòrums en català, o recolzar amb la nostra participació als que estiguin creats (el primer, sobre Maçoneria), que .cat, sigui una de les opcions oferta per la major part de les empreses professionals de venda de dominis, servidors i allotjament.
És clar que per fer totes aquestes taques no fa falta ser maçó, pero un maçó fa maçoneria fent aquestes tasques, i pot ajudar amb la seva perspectiva a llarg termini, a unir el que és dispers, i que projectes diferents, es complementin, creant una coherencia que acabin com un projecte comú.
Feina hi ha, el que manca és mà d'obra... :-)
Temas similares
» LES IDEES...
» La Maçoneria i el Feminisme
» La Maçoneria i la dona
» La Maçoneria i el republicanisme.
» La Maçoneria i el Lliurepensament
» La Maçoneria i el Feminisme
» La Maçoneria i la dona
» La Maçoneria i el republicanisme.
» La Maçoneria i el Lliurepensament
Pàgina 1 de 1
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum